Was de linzen, breng ze met 2,5 l water en bonenkruid aan de kook en laat in 45 minuten op een laag mogelijk vuur gaarstoven. Laat de linzen uitlekken, bewaar het vocht. Bak in 2 el olie de spekjes uit. Snijd de worst in blokjes en bak kort mee. Snipper de ui, voeg met de uitgeperste knoflook toe en bak kort mee. Snijd de schil van de ananas en snijd het vruchtvlees in stukjes of lek de ananas stukjes uit. Snijd de banaan in plakjes, de bosui in brede ringen. Voeg de linzen, ananas- banaanstukjes en bosui toe en laat nog kort zachtjes meebakken. Voeg 1 l van het linzenvocht toe en laat nog 1/2 uur sudderen. Voeg de hamblokjes toe en laat nog 5 minuten zachtjes meestoven.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |